İstisnai Çalışma izni, genel olarak çalışma izni almak için gerekli kriterlere bakılmaksızın belirli şartları sağlayan yabancılara verilen çalışma iznidir. Bu şartları sağlayan yabancılar çalışma izni almaktan muaf değildir sadece çalışma izni başvuruları değerlendilirken kriter uygulanmaz.

İstisnai Çalışma İzni alabilecek yabancılar nasıl sınıflandırılmıştır?

Uluslararası İşgücü Kanunu’nda istisnai çalışma izni alabilecek yabancılar sınırlı sayıda olarak belirtilmiş ve aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır.

  1. Eğitim seviyesi, tecrübesi, bilim ve teknolojiye katkısı itibariyle nitelikli işgücü sayılan yabancılar
  2. Türkiye’ye yapacağı yatırım ve ihracat niteliği, sağlayacağı istihdam gücü ve bilim ve teknolojiye yapacağı katkı itibariyle nitelik yatırımcı olarak sayılan yabancılar
  3. Türkiye’de yapılan bir projede belirli süreliğine çalışacak olan yabancılar
  4. İlgili Bakanlıklar tarafından Türk Soylu olduğu bildirilen yabancılar
  5. KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) vatandaşları
  6. AB (Avrupa Birliği) üyesi ülke vatandaşları
  7. TÜRK vatandaşı ile evli olup evlilik birliği içinde yaşayan yabancılar
  8. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan uluslararası koruma başvurusu olan, şartlı mülteci, vatansız, geçici koruması bulunan, insan ticareti mağduru yabancılar
  9. Diplomatik dokunulmazlığı olmaksızın yabancı devletlerin veya uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciliklerinde çalışan yabancılar
  10. Sınır ötesi hizmet sunucusu olan yabancılar
  11. Alanında uluslararası başarısı olan ve Türkiye’ye sportif, sanatsal, bilimsel veya kültürel olarak gelecek olan yabancılar.

Yukarıdaki şartlardan birine uyuyorsanız istisnai çalışma izni alabilirsiniz. Başvurular ise uzmanlık, bilgi ve deneyim gerektiren işlemlerdir. Profesyonel ve uzman danışmanlık ve başvuru hizmetlerimizden yararlanmak için bize ulaşınız.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan yabancının istisnai çalışma izni alması için gerekli tüm şartlar nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan yabancılar için direkt istisnai çalışma iznine başvurmak mümkün değildir. Belirli süre evlilik birliği içinde yaşamaları ve Türkiye’de yerleşik olarak kanunen tanımlanmış olmaları gerekmektedir. Ancak çocuk olması durumunda Bakanlık belirli süre yaşama şartını dikkate almayabilir. Uzman danışmanlarımız yabancının ve işverenin durumunu ayrıntılı olarak değerlendirir ve başvuruları yapar. Türk vatandaşı ile evli yabancı çalışanınıza çalışma izni almak, uzman danışmanlık ve başvuru hizmetlerimizden yararlanmak için bize ulaşınız.

Başvurular nereye, nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?

İstisnai çalışma izni başvuruları elektronik ortamda işveren adına uzman danışmanlarımız tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Gerekli belgeler yukarıdaki sınıflandırmaya göre yabancının durumuna göre değişir. İşveren tarafında ise e-imza ve diğer gerekli belgeleri uzman danışmanlarımız işverene iletir ve gerekli başvuruları en doğru şekilde yaparak istisnai çalışma izninizi alır. Uzman danışmanlık ve başvuru hizmetlerimizden yararlanmak için bize ulaşınız.

Tel-Whatsapp: +90 546 246 15 46 (Hüseyin ÇİÇEN)

Instagramda güncel bilgiler ve paylaşımlar için sayfamızı takip ediniz: hsdanismanlik

Sayfamızın linki https://www.instagram.com/hsdanismanlik/

Tags

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    ×

    Powered by WhatsApp Chat

    ×